Walborg, avsnitt 5: Tillit

Podden Walborg: om tillit – med Lars Trägårdh, historiker och forskare.

Walborg - Liria OrtizI detta avsnitt av Walborg samtalar vi om tillit.

 

Vi samtalar med Lars Trägårdh, historiker och forskare. Lars är verksam vid Ersta Sköndal högskola i Stockholm där han bland annat är med och driver forskningsprogrammet ”Tillit i Sverige.

Lars har skrivit flera böcker, bland annat den uppmärksammade ”Är svensken människa: gemenskap och oberoende i det moderna Sverige” (skriven tillsammans med Henrik Berggren).

Vi talar med Lars om tillit ur ett historiskt perspektiv – hur kommer det sig att just det svenska samhället är ett samhälle med stark tillit bland invånarna? Är svenskar mer naiva än många andra nationaliteter? Är det positivt att ha en stark tillit till samhället eller kan det finnas negativa aspekter?

Hur kommer det sig att vi ofta tror att vår (medborgarnas) sociala tillit är lägre än den i verkligheten är?

Vad menas med den ”svala svenska tilliten”? Påverkar skandalerna kring KI och Riksrevisionen vår tilltro till myndigheter, och om så är fallet, vilka konsekvenser kan det få långsiktigt?


Lars Trägårdh

Lars Trägårdh är historiker och har sedan 1970 mest varit bosatt i USA. Han doktorerade 1993 i historia vid UC Berkeley efter flera års arkivforskning i Sverige och Tyskland.
Hans forskning har främst rört det svenska sociala kontraktet och den nordiska modellen i ett jämförande perspektiv, med betoning på nationalismen, folkhemmet och välfärdsstatens historiska rötterindividens ställning och rättigheter samt civilsamhällets roll för välfärd och demokrati.


Om Walborg

Walborg är en podd där vi samtalar och ställer frågor för att bättre kunna förstå oss själva och vår  samtid.

Vi lyfter blicken och stillar nyfikenheten genom att söka upp människor som vet mer, och som vi kanske inte annars hade träffat!

Vi som gör podden är Sandra Arnborg och Carin Urell Hultgren – två kusiner som söker mening, sammanhang och inspiration genom möten med nya människor och nya tankar.


Om Sandra, Carin  och Walborg
Vi pratar om ämnen som ligger oss alla nära, som formar oss på olika sätt och som har betydelse i vårt vardagliga liv.
Vår gemensamma nämnare är nyfikenhet – att hela tiden lära mer. Och så mormor Walborg förstås.

Carin har lång erfarenhet från förlagsvärlden, älskar böcker av alla storlekar och genrer, och är övertygad om att läsning skapar nya tankar, vänder och vrider på gamla uppfattningar och får oss att  lyfta blicken.

Sandra jobbar med kommunikation och marknadsföring, gärna med frågor som rör barn och ungas rättigheter. Hon älskar möten av alla slag och får massor av energi av att få ta del av andra människors erfarenheter och klokskap. En stor drivkraft är att alltid utvecklas, och att få testa på sånt hon aldrig gjort förut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *