Walborg, avsnitt 4: Främlingsfientlighet

Podden Walborg: om främlingsfientlighet – med Ingrid Lomfors, överintendent, Forum för levande historia.

Walborg - Liria OrtizI detta avsnitt av Walborg samtalar vi om främlingsfientlighet.

Vi träffar Ingrid Lomfors, överintendent på myndigheten Forum för levande historia. Forum för levande historia arbetar för demokrati och alla människors lika värde genom att ta avstamp i historien.

Hur uppstår främlingsfientlighet – sker det plötsligt eller är det en process? Och hur kan vi bli bättre på att tyda signaler på att rädslan för det främmande växer sig allt starkare i samhället? Om det nu gör det?

Vad har vi lärt av historien? Går det att undvika att den upprepar sig? Och blir man någonsin färdig med kampen att försvara det demokratiska samhället och alla människors lika värde?

 


Myndigheten Forum för levande historia

Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Myndighetens uppdrag är att, med utgångspunkt i Förintelsen, främja arbete med demokrati, tolerans och alla människors lika värde.

Myndigheten har särskilt till uppgift att

  • informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten
  • stärka människors vilja att arbeta för alla människors lika värde

Ingrid Lomfors

Ingrid Lomfors är överintendent på Forum för levande historia. Ingrid är i grunden docent i historia och disputerade på en avhandling om de judiska flyktingbarnen från Nazityskland. Hon har bland annat varit kanslichef vid Kulturbryggan och museichef för Göteborgs stadsmuseum och generalsekreterare i Judiska centralrådet i Sverige.


Om Walborg

Walborg är en podd där vi samtalar och ställer frågor för att bättre kunna förstå oss själva och vår  samtid.

Vi lyfter blicken och stillar nyfikenheten genom att söka upp människor som vet mer, och som vi kanske inte annars hade träffat!

Vi som gör podden är Sandra Arnborg & Carin Urell Hultgren – två kusiner som söker mening, sammanhang och inspiration genom möten med nya människor och nya tankar.


Om Sandra, Carin  & Walborg
Vi pratar om ämnen som ligger oss alla nära, som formar oss på olika sätt och som har betydelse i vårt vardagliga liv.
Vår gemensamma nämnare är nyfikenhet – att hela tiden lära mer. Och så mormor Walborg förstås.

Carin har lång erfarenhet från förlagsvärlden, älskar böcker av alla storlekar och genrer, och är övertygad om att läsning skapar nya tankar, vänder och vrider på gamla uppfattningar och får oss att  lyfta blicken.

Sandra jobbar med kommunikation och marknadsföring, gärna med frågor som rör barn och ungas rättigheter. Hon älskar möten av alla slag och får massor av energi av att få ta del av andra människors erfarenheter och klokskap. En stor drivkraft är att alltid utvecklas, och att få testa på sånt hon aldrig gjort förut.

2 thoughts on “Walborg, avsnitt 4: Främlingsfientlighet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *