Podden Walborg

Podden WalborgPodden Walborg

Podden Walborg är en podd där vi samtalar och ställer frågor för att bättre kunna förstå oss själva och vår  samtid.
Vi lyfter blicken och stillar nyfikenheten genom att söka upp människor som vet mer, och som vi kanske inte annars hade träffat!

 


Avsnitt

  • Walborg, avsnitt 6: Naturnära Ett samtal med Göran Greider, chefredaktör på Dala-Demokraten, poet, debattör och författare, om varför naturen har en så stark dragningskraft, och behovet av att få stoppa ner våra fingrar i jord och bland rötter. Är behovet rent fysiskt? Med en terapeutisk verkan?
  • Walborg, avsnitt 5: Tillit Vi talar med Lars Trägårdh om tillit ur - hur kommer det sig att just det svenska samhället är ett samhälle med stark tillit bland invånarna? Är svenskar mer naiva än många andra nationaliteter? Är det positivt att ha en stark tillit till samhället eller kan det finnas negativa aspekter? Är tilliten på väg ner?
  • Walborg, avsnitt 4: Främlingsfientlighet Hur uppstår främlingsfientlighet - sker det plötsligt eller är det en process? Vad har vi lärt av historien? Går det att undvika att den upprepar sig? Och blir vi någonsin färdiga med kampen att försvara det demokratiska samhället och alla människors lika värde? I detta avsnitt samtalar vi med Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia.
  • Walborg, avsnitt 3: Rädsla Är rädsla något att vara rädd för? Är det bra att vara rädd? Hur hanterar man sin rädsla, och andras? Liria Ortiz och Henrik Revenäs är våra gäster denna gång.
  • Walborg, avsnitt 2: Självfixering Är självfixeringen ett resultat av tidsandan och tekniken? Ett samtal med professor emerita Bodil Jönsson.
  • Walborg, avsnitt 1: Empati Kan empati utvecklas? och finns den på ett speciellt ställe i kroppen? Ett samtal med prästen Gunilla Lindén.

Om Podden Walborg

Vi som gör podden Walborg är Sandra Arnborg & Carin Urell Hultgren – två kusiner som söker mening, sammanhang och inspiration genom möten med nya människor och nya tankar.

Följ med oss!

Du kanske också har funderingar kring:

  • Främlingsfientlighet: Vad har vi lärt av historien? Är vi tillräckligt duktiga på att tyda signaler om en ökad främlingsfientlighet?
  • Empati: Kan vi utveckla empati och finns den på ett speciellt ställe i kroppen?
  • Självfixering: Är den ett resultat av tidsandan och tekniken?
  • Rädsla: Föds vi med olika mycket ängslighet?

Vi har bjudit in ett antal personer att samtala med oss om dessa ämnen, och fler blir det framöver, både människor och ämnen. Bland annat har vi pratat med:

Ingrid Lomfors
Överintendent på myndigheten Forum för levande historia. Myndigheten arbetar för demokrati och alla människors lika värde, med utgångspunkt i lärdomar från historien.

Gunilla Lindén
Präst och ansvarig för barn- och familjeverksamheten i Högalids församling  Stockholm. Hon är även författare och har medverkat vid flera tillfällen i radions P1.

Bodil Jönsson
Professor emerita, fysiker och känd för många genom frågeprogrammet Fråga Lund på 90-talet. Hon har också skrivit klassikern Tio tankar om tid samt en rad andra böcker. Idag är hon en aktiv pensionär, folkbildare och föredragshållare.

Henrik Revenäs
Lärare vid Mitthögskolan, Anestesi sjuksköterska och ambulansförare.

Liria Ortiz
Psykolog och psykoterapeut, föredragshållare, författare och medverkande på Insidesredaktionen på Dagens Nyheter.


Om Sandra Arnborg, Carin Urell Hultgren & Walborg
Sandra och Carin pratar om ämnen som ligger oss alla nära, som formar oss på olika sätt och som har betydelse i vårt vardagliga liv.
Deras gemensamma nämnare är nyfikenhet – att hela tiden lära mer. Och så mormor Walborg förstås.

Carin har lång erfarenhet från förlagsvärlden, älskar böcker av alla storlekar och genrer, och är övertygad om att läsning skapar nya tankar, vänder och vrider på gamla uppfattningar och får oss att  lyfta blicken.

Sandra jobbar med kommunikation och marknadsföring, gärna med fokus på barn och ungas rättigheter. Hon älskar möten av alla slag och får massor av energi av att få ta del av andra människors erfarenheter och klokskap. En stor drivkraft är att alltid utvecklas, och att få testa på sånt hon aldrig gjort förut.