Fika med Beata Kull, Lärargalans skapare

I augusti i år gick Lärargalan av stapeln för första gången. En gala vars syfte är att hylla alla duktiga och kompetenta lärare. Hanna Orrling från Helsingborg röstades fram av sina elever till årets bästa lärare.
Initiativtagare till Lärargalan är 21-åriga Beata Kull. Och eftersom jag är nyfiken på varifrån Beata får sin drivkraft att sätta igång ett sånt här stort (och kanske lite annorlunda) projekt, träffades vi öBeata Kullver en kopp te på ett kafé i Stockholm.

Vad är drivkraft för dig?

Det är ingrediensen man stoppar i sig för att fortsätta springa! Jag har ganska mycket energi och jag älskar livet och vill göra roliga saker, ta tillvara på dagen och de möjligheter jag möter.

Vad får dig att studsa upp ur sängen på morgonen?

Jag tycker om att prova nya saker, att hela tiden utvecklas och lära mig av alla duktiga människor jag träffar!

Vad gör du om du stöter på motstånd? Ett “bump on the road” så att säga?

Då blir jag bara mer bestämd att jag ska hitta en lösning. Ett exempel är att jag just nu ganska envist “uppvaktar” svt inför nästa års Lärargala. Jag vill väldigt gärna att de ska filma galan, och jag har pratat med dem flera gånger.
Tycker du att sånt är svårt, att orka fortsätta hålla kontakten och påminna om dig och dina idéer?

Nej, egentligen inte. Jag är ganska envis, och jag tycker inte att det är svårt att lyfta luren för ett sånt samtal. Men det är klart, förr eller senare måste jag ju ha ett definitivt svar. Vill svt vara med eller inte?

Jag upplever dig som en entreprenörstyp, en doer som har en självklar inställning till att “allt är möjligt”. Tycker du att den bilden stämmer? Och är det något du fått med dig hemifrån?

Ja det tycker jag. Och jag har absolut fått med mig det hemifrån. Pappa har alltid uppmuntrat mig att testa saker. Han tycker det är bättre att jag gör saker och gör fel, än att jag är passiv och inte gör något alls. Däremot gillar han inte om man gör samma misstag två gånger…

Du har valt att knyta rådgivare till din verksamhet med Lärargalan. De flesta betydligt äldre än du och med lång yrkeserfarenhet. Ser du en risk i att de skulle kunna försöka “ta över” ledarskapet?

Jag tycker om att vara tillsammans med personer som är äldre än jag, och jag har själv valt vilka jag vill ska sitta med i min styrelse. De har mycket kompetens och erfarenhet att dela med sig av. Men det är klart, det händer att folk anser att de har idéer eller åsikter som jag inte håller med om. Men jag vet vem jag är, jag vågar vara mig själv och säga vad jag tycker är bäst. 

Om du skulle ge några råd till andra som kanske inte riktigt vågar satsa på samma sätt som du, eller som inte vågar tro på sina idéer?

Jag brukar tänka så här: “Om jag inte vore rädd, vad skulle jag gjort då?” Och så bara gör jag det. Jag låtsas som om jag inte kände den där rädslan. Det är bra om man kan se vad som stoppar en, för då är det lättare att ta tag i utmaningen och göra det man verkligen vill. Sen är det jätteviktigt att ha roligt! Och att inte bara se målet utan även tycka om vägen dit. En annan sak som hjälper mig är att jag nog inte är speciellt rädd för att misslyckas – mitt råd är att testa! Vänta inte utan kom igång och prova om din idé håller!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *